Hästens form

 

Postat av: anonym
Vad gör du för att få hästen att gå i form?

 

"På tygeln eller gå på tygeln är ett begrepp inom ridsporten, särskilt dressyr. Att hästen går på tygeln innebär främst att ryttaren har en ständig jämn, lätt och mjuk förbindelse med hästens mun via tyglarna och bettet.

En häst som går på tygeln rör sig samlat och "trampar under sig". Den böjer samtidigt på nacken och söker stöd via tygeln i ryttarens hand. Detta gör att hästen blir mer fokuserad och mer uppmärksam på ryttarens signaler. För att få en häst på tygeln måste ryttaren först få hästen att tänka framåt så att den kan sträcka nackbandet (det supraspinosa ligamentet), som går från nacke till manke. Man kallar detta för att man har hästen "framför skänkeln". Därefter rider man med en stadig och följsam hand (tyglarna) så att hästen kan ta stöd på bettet. I rätt form (hållning) går hästen korrekt på tygeln bland annat då stödet mellan ryttarens hand och hästens mun känns stabilt och hästen går med mungipan i lodlinjen genom ögat samt att ryttaren även har kontroll över tempo och riktning. Att hästen går på tygeln är en förutsättning för dressyr och även nödvändigt för många moment inom andra grenar av ridsporten. En regel som brukar tillämpas är att vanlig skolridning övergår i dressyr när hästen går på tygeln."

Från Wikipedia

Jag brukar oftast börja med att rida övergångar så att hästen blir lydig och framför skänkeln, vilket är bland detviktigaste som finns. Sedan hjälper det även att runda hästen i sidorna så att den släpper lite i sidorna. Dock är det väldigt svårt att förklara exakt hur man gör för att få en häst att gå i form för att alla hästar är olika men mycket lydighet och övningar för att få hästen att slappna av bordde ge en hjälpande hand!

Skillnaderna mellan hästar och hästar märker jag väldigt mycket mer nu när jag har två olika på helt olika nivåer. Jag tycker att det är väldiht lärorikt och man lär sig alltid något nytt:D Pinky ska man rida fram mycket för att han ska gå framför skänkeln medans Delle behöver mycket fram och tillbaka i en lång och ganska fri form.

En häst som går i en korekt hög form med nosen korekt och inte innanför lodlinjen/ lodplan. Så brukar jag rida hästen i mitten av passet då hästen förhoppningsvis börjat arbeta med ryggen. Man ser även halsmusklen på bilden vilket är väldigt bra för då jobbar hästen i den formen som är bäst för den och st

Låg och rund brukar jag starta mina pass för att få hästen att slappna av.

Postat av: anonym

tack så jättemycket det var jätte lärorikt!:)
tycker din blogg är jättebra men skulle du inte kunna lägga upp lite fler sånna här tips ibland också, man lär sig så mycket!

Svar: Vad kul att du tycker så! Ska försöka att komma på mer tips! :D
Ella Viebke

2012-12-05, 18:55:23 -

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: